Unde doarme copilul tău?

Această întrebare își găsește locul în cam toate discuțiile mămicilor si face parte din categoria “acelor” întrebări care te fac să te simți vinovată imediat, pentru că sigur există undeva o mamă care face lucrurile mai bine sau diferit de tine.

Până la urmă sunt doar două opțiuni. Să zicem două și jumătate. Prima opțiune este dormitul copilului în patul părinților. Derivată din aceasta vine varianta co-sleepingului, într-un pătuț lângă patul mare, iar ultima este camera copilului.

Mamicile știu că, cel puțin la început, cel mai important este să-l simți pe cel mic aproape de tine. Și dincolo de partea emoțională stă practicul. Bebelușul se trezește des noaptea ca să mănânce. Dacă mama este aproape, trezirea este scurtă și dacă te miști destul de rapid poate nici nu apucă să se trezească de tot și adoarme la loc imediat.

Specialiștii recomandă co-sleepingul, măcar în primele luni de viață ale copilașului. Sunt o multitudine de opțiuni de pătuțuri care se atașează patului mare, iar mutarea copilului dintr-o parte în alta este foarte ușoară. Sau pătuțul normal pe care l-ai cumpărat deja să stea aproape de patul vostru. Comisia privind Siguranța Produselor pentru Consumator din S.U.A. (CPSC) avertizează părinții să nu își pună copiii mai mici de 2 ani să doarmă în paturi pentru adulți, afirmând  că există un risc mare de sufocare și strangulare. Iar Academia Americana de Pediatrie (AAP) confirmă.

Mutarea celui mic din patul părinților în patul propriu este mai ușoară până la împlinirea vârstei de 6 luni – atât pentru părinți cât și pentru copil – înainte ca obiceiul să se înrădăcineze și să inducă alte probleme de dezvoltare (cum ar fi anxietatea de separare). Experții în pediatrie din ultimele decenii au atras atenția că alegerea ca cei mici să doarmă în patul parental are o serie de consecințe negative serioase pentru parinți, dar mai ales pentru copii.

Recomandat este să doarmă singur, spun specialiștii, iar asta ajută și la relația de cuplu a părinților, dar și la dezvoltarea copilului căruia îi va fi mult mai ușor să se adapteze anumitor situații atunci când crește, având o latură mai independentă.

Ei bine, dacă ai ajuns în punctul în care vrei să-l muți pe cel mic în camera lui, și știm că nu îți este deloc ușor, încearcă să transformi spațiul într-unul extrem de plăcut. Astfel va fi o bucurie pentru toată lumea să petreacă timp în camera copilului. Poți cumpăra o canapea extensibilă, ca să fii langa el și în nopțile mai grele, iar copilul să rămână tot în spațiul lui. Și așa ajungem la partea care nouă ne place foarte tare și unde ne pricepem cel mai bine – decorarea camerei de copil. Un tapet deosebit, un set frumos de tablouri, de stickere, stelele și luna pe perete, o literă personalizată din lemn. Toate ajută la transformarea camerei de copil într-un loc în care până și ție ți-ar plăcea să dormi.

Sfatul nostru este să îți asculți intuiția. Nu o confunda cu temerile ascunse în spatele scuzei că tu știi ce este mai bine pentru copilul tău! Ține cont și de sfaturile specialiștilor totodată, iar media celor două cu siguranță va fi soluția cea mai bună pentru familia voastră.

Item added to cart.
0 items - lei
Miaki